Wifis klíma kihívások

Wifis klíma kihívások

Az új trend a háztartási gépek piacán az okos otthon kellékeiként forgalmazott, távolról irányítható wifis készülékek csoportja. Mi a lényege annak, hogy a különféle háztartási berendezéseket „online-ná varázsoljuk”, vagyis alkalmassá tesszük arra, hogy kapcsolódjanak az internethez? Természetesen nem az, hogy böngésszenek, hanem az, hogy a mobileszközeinkre letöltött alkalmazás segítségével információkat nyerjünk róluk/általuk, illetve vezérelni tudjuk őket.

Az okos klíma előnyei

Az internethez kapcsolódó klíma készülékek kínálata széles, ezért minden esetben vásárlás előtt tájékozódni kell arról, hogy melyik típus mit tud, illetve, hogy a hozzá kifejlesztett alkalmazás milyen funkciókkal bír. Van olyan készülék, amely az alkalmazás révén információkat tud adni a szoba hőmérsékletéről, saját aktuális beállításairól, sőt van, amelyik a szoba zajszintjéről vagy éppen a közelmúlt időszakának tevékenységéről (mikor és milyen teljesítmény mellett működött) is.

A távoli vezérlésnek a számos előnyön belül két fontos szerepe van: az egyik, hogy biztosíthatjuk, hogy mire hazaérünk, az ideális klíma fogadjon, a másik, hogy ehhez nem szükséges hosszas előre gondolkodás (pl., hogy még akkor állítsuk be vagy időzítsük a működést, amikor otthon vagyunk) és nem kell számítani pazarló működésre sem (pl. hogy akkor hűtsön/fűtsön, amikor senki nem tartózkodik a lakásban).

További fontos előny, hogy probléma esetén távolról is ki tudjuk kapcsolni a készüléket vagy éppen időjárás alakulásához vagy saját időbeosztásunkhoz közvetlen módon igazodva, „műsoron kívül” be tudjuk kapcsolni azt vagy fokozni a leadott teljesítményét.

Az okos klíma típusai

A wifis klímákat az internetelérés szempontjából két nagy csoportra oszthatjuk: a gyárilag wifi adaptert tartalmazó és wifi adapter utólagos beépítését lehetővé tevő készülékekre. (Más fajta internet-elérésre nem nagyon van lehetőség, hiszen a kábeles megoldások kiépítése körülményes és költséges, ugyanakkor a legtöbb lakásban már wifi-képes modem található.) Egyéb típusok esetében általában nem oldható meg az „okosítás”, azaz a wifi vevőegység csatlakoztatása.

A végeredmény szempontjából a két típus nem különbözik nagy mértékben, legfeljebb az utóbbi esetében a költségek egy része későbbre tolható, hiszen a wifi nélküli változat olcsóbb és az adaptert külön kell megvenni, amikor szükség lesz rá. Az utólagos illesztés általában nem igényel különösebb szerelési munkát vagy szakértelmet, hiszen előre kialakított helyre kell az adaptert csatlakoztatni.

A szolgáltatások szempontjából a wifis klímák nagyon sok típusba sorolhatók (l. feljebb), minden esetben érdemes a gyártóknál érdeklődni az egyes készülékek tudása és az applikáció szolgáltatásai iránt.

A wifis klímákkal kapcsolatos technikai kihívások

A wifis klímák beszerelése alaplépéseiben nem tér el az adapterrel nem rendelkező társakétól. A hely kiválasztásánál azonban érdemes figyelembe venni, hogy például beton falak vagy vastag kő- és vályogfalak esetében biztosított legyen a klíma készülék wifi adapterének csatlakozása a routerhez. Ha a router elhelyezése ebből a szempontból nem ideális, érdemes jelerősítőket elhelyezni.

A felszerelés után biztosítani kell a wifi adapter csatlakozását a routerhez, ennek lépéseit a készülékekhez mellékelt használati utasítás tartalmazza. A wifi adapter vezérlése a mobilalkalmazásra tölthető applikáción át történik. Az applikáció leggyakrabban a gyártó oldaláról tölthető le, de előfordul, hogy a gyártó által a készüléken elhelyezett QR-kód beolvasásával is megoldható. A mobileszköz operációs rendszerének típusát (Android vagy IOS) mindig vegyük figyelembe a letöltés előtt!

A letöltött alkalmazásban a klímakészüléket regisztrálni kell (saját felhasználói fiók létrehozása és belépés után), gyakran ehhez is QR-kód áll rendelkezésre. Egyes alkalmazásokban több felhasználó is regisztrálható, így lehetővé válik, hogy a család több tagja is vezérelhesse a klímát az igényei szerint.

Ha több készülék is elhelyezésre kerül egy ingatlanon belül (multi-split), a készülékek külön-külön is vezérelhetők, de lehetőség nyílik igény szerint csoportosítani és egy felületen, egy parancssorral vezérelni őket. A további szolgáltatásokat egyedileg érdemes feltérképezni a gyártó és a készüléktípus függvényében.